Ortodonti alt ve üst çeneler ile diş çarpık dişlerin düzeltilmesi ile uğraşan bir diş hekimliği koludur. Ortodonti, dişler ve çenelerin işlev ve estetiğini ideale ulaştırarak hastanın yaşam kalitesini yükseltmesine katkıda bulunan bilim dalıdır.
Ortodontik tedaviye başlamadan önce ağzında hiçbir çürük diş olmamalıdır.
Ortodontik tedaviye başlamadan evvel ağzınızda çürük diş olmamalı veya diş eti kanamanız bulunmamalıdır. ağız için hijyeni kötü durumda olan veya fırçalama esnasında diş etleri kanayan hastalara braket yapıştırılması veya aparey takılması mümkün değildir. Ortodonti Tedavi süreci ise hastanın genel durumuyla ilgili olmakla birlikte, dişsel problemlerde kullanılacak olan apareylere bağlı olarak da 1 ile 2 yıl kadar sürmesi olası bir durumdur.
En uygun yaş aralığı 10 ve 14 arasıdır. Bu dönem çocuğun kafasının ve ağzının gelişmeye devam ettiği ve dişlerinin daha kolay düzleştirilebileceği bir dönemdir ama ortodontik tedavi her yaşta yapılabilir. Dişlerden kaynaklanan çapraşıklıklar her yaşta düzeltilebilir. Kliniğimizde 50′li yaşlarda dahi hastalarda vardır.
Diş büyüklükleri, çene büyüklüğü ile uyumlu olmadığı zaman dişler çeneye yerleşmek için çapraşık ya da aralıklı dizilir. Bu gibi dişsel ve iskeletsel bozukluklarda dişleri tekrar olmaları gereken dizime getirmek için ortodontik tedavi uygulanır
Hangi yaşta olursa olsun tedavi edilmeyen ortodontik problemler daha kötüye doğru gider. Çapraşık ve kötü konumlanmış dişleri temizlemek daha zor olduğu için, periodontal (dişeti) hastalıklara yakalanma ve diş çürüğüne bağlı olarak dişlerin erken kaybedilmesi riski vardır. Ayrıca çene kaslarında daha fazla baskıya neden olarak; çene eklemi bozukluklarına ve böylece başımızda, sırtta, ve omuzda ağrıya neden olabilirler. Bunların yanında bozuk kapanışlar ve erken diş temasları ise, diş yüzeylerinin anormal aşınmasına çiğneme ve konuşmada zorluklara, dişlere gereğinden fazla yük gelmesine, bunun sonucu olarak da kök ucu lezyonlarının oluşmasına, destek kemik ve diş eti dokularının harabiyetine yol açmaktadır.
Çapraşık dişler aynı zamanda görünüşünüzü de etkiler. Ortodontik tedavi ile daha sağlıklı bir ağıza, daha etkileyici bir görünüme ve daha uzun süre ağzınızda kalacak dişlere sahip olabilirsiniz.
Ortodontik tedavi ihtiyacınızı sadece diş hekimi veya ortodontist belirleyebilir. Kapsamlı medikal ve dental özgeçmişiniz , ağız ve diş muayenesi , çene modellerinizin oluşturulması ve özel bazı röntgen filmleri ve fotoğrafınızın çekilmesi gibi birçok tanı yöntemini içeren bir muayeneden sonra, ortodontik tedaviye ihtiyacınızın olup olmadığı ve yapılacak tedavinin türü belirlenebilir.
Ortodontik Problemler Neden Oluşur?
- Doğuştan gelen damak-dudak yarığı gibi iskeletsel problemler, diş gelişiminde geriliğe neden olmaktadır.
- Aileden geçiş yapan genetik problemler, kişilerde diş eksikliğine sebep olabilir ve bu durum Ortodonti muayenesinde belli olur.
- Sürekli kalem ısırma, parmak emme, dilin dişler arasında dolaşması gibi durumlar, dişsel yapıda bozukluğa yol açabilir.
- Süt dişlerinin erken kaybedilmesi
Gibi çeşitli etken nedenler kişilerde Ortodonti tedavisi görmesine neden olmaktadır.
Kaynak : https://www.meltemdis.com/ortodonti